Sivas’ta 1943 yılında Hüseyin Yıldız tarafından küçük bir çay ocağı şeklinde kurulan Çerkez’in Kahvesi, Osmanlı’da başlayan kahve kültürünün Sivas’taki yaşayan temsilcisi oldu. Şimdilerde ilk kurucusunun oğlu ve torunları tarafından yeni mekanında hizmet veren Çerkez’in Kahvesi, müşterilerine, bir klasik haline gelen özel kahvesinin yanı sıra çay ve nargile imkanı da sunuyor. Sivas merkezden sonra İstanbul şubesi de Kasım 2022 tarihi itibariyle hizmete girmiş bulunmaktadır.
Sivas şubesinde mekanın iç kısmında gramofon, eski silahlar, semaver, radyo, kente özgü ağızlık ve bıçaklar gibi ürünler sergilenmektedir. Klasik kahvehanelerde rastlanan okey, kağıt gibi oyunlara yer verilmeyen mekanda yaklaşık 40 yıldır aralıksız günlük ziyaret eden müdavimler bulunur. Sivas’a gelen misafirler, önemli siyasiler, sanatçılar, mutlaka Çerkez’in Kahvesi’ne getirilir.
KAHVENİN YAPIMI, 80 YILLIK BİR SIR
Çerkez’in Kahvesi’nde müşterilere Osmanlı döneminde olduğu gibi kulpsuz özel fincanlarda sunulan, yoğun telve kıvamlı özel kahvenin yapımı da sır olarak saklanıyor. İlk kez gelen müşterilerin hepsi, kahveyi içtikten sonra ısrarla yapılışının sırrını öğrenmeye çalışıyor.
İstanbul şubesi ise oldukça büyük bir yeşil alana kurulu olup doğayla iç içedir. Hem kapalı hem de açık alanları bulunan şubede, meşhur Çerkez’in Kahvesi’nin yanı sıra çeşitli yemek ürünleri de bulunmaktadır.
80 yıllık tarihçemiz ve eşi olmayan kahvemizle sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.
Çerkez'in Kahvede Bir kış Gecesi
Beşir Ayvazoğlu Şiiri
Çerkez’in Kahvesi, hakkında şiir ve makaleler yazılan ender yerlerden biridir. Beşir Ayvazoğlu’nun kaleminden, Bedirhan Gökçe’nin sesinden, Çerkez’in Kahvede Bir kış Gecesi şiiri;